TÄRKEIMMÄT TILAT

Kukaan ei sano eteistä, kylpyhuonetta ja vessaa kodin tärkeimmiksi tiloiksi – ja turhaan. Ne ovat tiloja, joissa ihminen viettää todella paljon aikaa, mutta ei vapaaehtoisesti vaan pakon edessä. Se on vähän sama tilanne kuin bussissa: jos käyttää julkisia kulkuvälineitä, aamulla on pakko mennä bussipysäkille ja matkustaa juuri sillä bussilla, joka on sinne saapunut, tosin jos töistä myöhästyminen on vähemmän tärkeä asia kuin matkustaminen uudemmassa ja valoisammassa linja-autossa. Ihminen viettää aikaa näissä kulkuneuvoissa pakon edessä, ja sama koskee edellä mainittuja kodin tiloja: mitä jos pakon suoma ajanvietto näissä tiloissa olisi mukavampaa?

Eteinen

Ennen kuin sanotaan, että kyllä eteinen kelpaa sellaisenaankin kylmine seinineen ja vanhoine ovimattoineen, mietitään seuraavaa: mikä on ensimmäinen paikka, johon astut kotiin tullessa? Mikä on viimeinen tila, jonka näet kun lähdet töihin? Minkä vieraasi näkevät heti ovesta sisään astuessaan ja minkälaisen kuvan he muistavat taksiin noustessaan? Siinä on vastaukset sille, minkä takia eteiseen kannattaa kiinnittää huomiota – siis siinä tapauksessa, kun halutaan vähän enemmän kuin elinkelpoinen ympäristö.  Meidän sääolosuhteissa eteisen käytännöllisyys on ehdottoman tärkeä. Syksyllä tuomme taloon kosteutta, märkää hiekkaa ja muuta likaa, talvella jalkineet kuivuvat eteisen matolla ja lumi sulaa suoraan lattialle. Kesällä kuivalla kelillä ei taas ole mitään ongelmaa, kunhan jaksaa pestä lattiat, imuroida tai edes lakaista suhteellisen säännöllisesti. Tämä kaikki viittaa siihen, että sopivan kokoinen eteismatto kosteutta pelkäämättömän lattiapinnan päällä pitäisi olla ensimmäinen, johon tulijan jalka astuu. Sitä seuraa takin riisuminen, jolle pitää olla tilaa, ja vasta kenkien riisumisen jälkeen ihminen jatkaa kotiin. Talvella on kiva kävellä lämpimällä lattialla, joten eteismaton jälkeen on hyvä olla parin askeleen päässä pehmeä matto – käytännön syistä mitä tummempi, sitä helpompi. Kesällä kaikki matot on syytä ottaa pois ja niin on varmasti haluakin: tuskin tekee mieli astua muutenkin kuumasta ulkoilmasta kotiin, jossa jalat joutuvat taas lämpimään ympäristöön. Eteisen lattiapinta on erittäin helppohoitoinen, kun se on kivi- tai kaakelilaatoilla toteutettu. Markkinoilla on monenlaisia vaihtoehtoja eteiseen ja rautakaupassa käynti inspiroi varmasti omasta täydestä sisustustaidottomuudesta varman tyypinkin. Seinäpinnoista voidaan vain todeta, että peili eteisessä on tuplatärkeä: siihen katsotaan sekä kotiin tullessa että kotoa lähtiessä ja se laajentaa visuaalisesti tilaa, ja eteisethän ovat yleensä pieniä. Siinä se.

Eteinen

Kylpyhuone ja WC

Niissä ei ainakaan pintojen kannalta olla yleensä eri mieltä: kaakeli. Pitää vain muistaa valita saumat oikean värisiksi; sama koskee nurkkiin laitettavaa silikoniakin. Laattojen asennus voi tapahtua mihin tahansa suuntaan ja myös väreillä leikkiminen on mahtavaa, kunhan muistaa vielä sen, että kylpyhuone on enemmän käytännöllinen pakko-oleskelutila kuin jotain muuta. Vaaleansävyisen kylppärin voi aina kuitenkin herättää kivaksi kankailla: pyyhkeet ja lattiamatot ovat aina näkyvillä ja niistä pääosin se kylpyhuoneen tunnelma syntyy. Peilipinnoista vain sen verran, että niitä pitää olla tarpeeksi, mutta sellaisissa paikoissa, joista ne pääsee pesemään. Mikään ei ole niin ärsyttävää kylpyhuoneessa, kuin roiskeet peilin ja lavuaarin pinnoissa. Ja kun miettii lattioita riittää osata valita: epoksilattia on erittäin käytännöllinen, kaakelilaatoilla lattiasta saa huippukauniin. Helppoa?

Kylpyhuone ja WC

Yleisesti Ottaen

On harmi nähdä, miten vähän ihmiset kiinnittävät huomiota omaan kotiinsa. Oma kotihan on kaiken perusta ja paikka, josta ihminen saa energiaa huippusaavutuksiin. Asenne on tietysti aina se ratkaiseva tekijä joka prosessissa, mutta henkeä piristävä tekijä on aina ihmisen ympäristö. Epäilen, että kalsarikännejä joka viikonloppu vetävällä on kotonakin siihen kannustava tunnelma, kun taas useamman lajin harrastajalla ja muutenkin joka alalla menestyvällä ihmisellä koti on sellainen, johon haluaa palata joka ilta.