SISUSTETAAN PINNOILLA

Yleensä kun muutetaan sisustusta, aloitetaan huonekaluista. Se saattaa tuntua tehokkaalta toimenpiteeltä, varsinkin jos huonekalut ovat jo muutenkin menossa roskalavalle, mutta kun tekee mieli saada kodille uusi ilme – ei ole mikään pakko ottaa koko palkka kouraan ja juosta lähimpään sisustusliikkeeseen. Kun miettii rauhassa ja vapauttaa oman mielikuvituksen, ideoiden toteutukseen riittää käynti rautakaupassa. Sieltä niitä ideoita voi löytyä enemmänkin.

Pintojen Merkitys

Värit ovat selkeä tapaus: valkoinen väri on hyvä, koska se laajentaa tilat visuaalisesti ja siihen homma yleensä jää. Harvemmat sisustajat käyttävät muita värejä kodeissaan ja vielä harvemmat löytävät itsessään rohkeutta tehdä makuuhuoneen seinät meriaallon värisiksi, keittiön seinät tiilipintaisiksi ja eteisen lattiat luonnonkivilaatoista. Kun muuttaa uudisrakennukseen, vasta valmistuneeseen asuntoon, rakennuttajalta voi pyytää jopa jättää seinät betonipintaisiksi – mutta tämä vain siinä tapauksessa, kun on varma omista voimista, mielikuvituksesta, tarpeista ja hyvästä tyylintunteesta. Pinnat ovat kuitenkin yhtä tärkeä tyylin tekijä kuin väritkin, jos ei tärkeämpi: niiden avulla voi saada keittiö tuntumaan hyvin kotoisalta, olohuone vieraanvaraiselta ja makuuhuone lämpimältä.

Keittiö

Joka emännän oma maailma on keittiö. Se on paikka, missä nainen viettää suurehkon osan kotiajastaan; paikka, missä ystävättäret tapaavat kahvikupilla ja minne koko perhe kokoontuu ruokailemaan. Keittiö on myös se tila, joka luo mielialaa aamulla kahvin tuoksuilla ja valaistuksella. Yleistettynä, keittiön pitää olla sekä lämmin ja kotoisa ja samalla myös virkistävä ja herättävä. Tuntuu ristiriitaiselta, mutta valaistuksella ja pintojen erilaisuudella voi hoitaa tämänkin.

Keittiö

Esimerkkinä: keittiökalusteiden työpinnat toimivat vaaleina tai kirkkaan värisinä hyvin virkistävinä, sama koskee verhoja. Ruokapöydän pinnan ei välttämättä taas tarvitse olla vaalea: sillä ei ole niin paljon merkitystä aamukahvin kanssa ja toisaalta vaalea ruokapöytä ei ole perheen koti-illallista lämmittävä tekijä. Jos keittiöön voidaan järjestää tiilipinta, se kannattaa toteuttaa hellan viereen ja niin myös ruokapöydän viereiseen seinään: hellalta tai uunista nostetaan yleensä lämpimät ruoat ja ruokapöydän vieressä oleva tiilipinta on aina kotoisaa, lämmintä tunnetta luova kamiinan korvike. Keittiön verhot on parasta tehdä vaaleina, mutta laittaa sälekaihtimet kiinni illalla: niin, että aamulla auringonvalo virkistää ja illalla ulkoa tulevat melut ja keinotekoinen katuvalaistus eivät riko kodin tunnelmaa.

Makuuhuone

Makuuhuone on tila, jonka ihminen näkee ensimmäisenä herätessään – ja samalla tila, joka nähdään viimeisenä ennen nukahtamista. Tässä on tärkeä ymmärtää, mikä näistä kahdesta on asukkaalle tärkeämpi: heräämis- vai nukkumaanmenohetki. Makuuhuoneen ainoa must-pointti on se, että sen pinnoista ei kannata tehdä kovia: mieluummin puuta kuin metallia, kipsilevyä eikä betonia ja vaikka tapettia betoniseinän päälle kuin pelkkää maalattua seinää. Lisäksi makuuhuoneen ilmeen voi saada aina nopeasti ja helposti muuttumaan uusilla vuodevaatteilla: niitä voi myös vaihdella vuodenajasta, työtahdista ja lomista riippuen. Satiinipuuvilla on kotoisa ja lämmin; tavallinen puuvilla on kesällä viilentävä ja houkuttelee viettämään sängyssä enemmän aikaa aamulla.

Makuuhuone

Ikkuna on makuuhuoneen tärkeimpiä pintoja, koska sen läpi kulkee tietty valomäärä, jonka pitäisi riittää heräämiseen ja samalla sen pitää olla tarpeeksi pieni, jotta se ei häiritsisi nukahtamista. Paras vaihtoehto, joka mahdollistaa molemmat tilanteet, on pitää ikkunassa kaksi kerrosta verhoja: lasipinnasta sisään katsottuna ensin läpinäkyvä kevyt verho ja sen päällä painavampi pääverho. Näin pystyy säätämään tulevan valon määrää talvella ja kesällä, aamuisin ja iltaisin sekä mielialasta riippuen. Värillä ei ole muita rajoituksia kuin nukkujan mielikuvitus – unohdetaan pastellivärisen makuuhuoneen säännöt – ja kankaat niin kuin kaikkialla muuallakin eli mahdollisimman luonnolliset. Se on muuten hyvä nyrkkisääntö myös vaatteiden valinnassa: silkkiä ja puuvillaa polyesterin ja polyamidin tilalle.

 

Comments are closed.