SISUSTETAAN PINNOILLA – JATKETAAN

Olohuone

Alkuperäiseltä tarkoitukseltaan olohuone on tila, jossa ihmiset pitävät hauskaa ja rentoutuvat. Nykyajan työihmisillä se on usein samalla myös työhuone tai ainakin muutama olohuoneen neliömetreistä on varattu työpisteelle. Koti-iltojen kannalta on kuitenkin tärkeää, että työpiste on erotettu oleskelutilasta – ei välttämättä väliseinällä tai verholla, mutta tyylisesti sen kannattaa olla muusta huonetilasta poikkeava ja vähemmän huomiota kiinnittävä. Itse oleskelualueen tavanomaisimpia kalusteita ovat sohva, nojatuolit, sohvapöytä, kirjahyllyt ja televisio. Matto valitaan tyyliä korostavaksi, harvemmin itsenäiseksi tilan ilmeen luojaksi. Nahkasohvat ovat olleet suosittuja joinakin vuosina, mutta kun miettii niiden käyttöä, siinä on kaksi ristiriitaista tekijää: nahka on hyvin käytännöllinen, pestävä materiaali, joka vaatii ajoittain hoitoa ja hyvin hoidettuna pysyy kauniina useita vuosia. Toisaalta, nahan päästämät äänet ja istujan reisi-ihon tarttuminen kiinni sohvanahkaan eivät löydä sopua kotitunnelman kanssa. Nykyään sohvakankaiden valinta on sen verran laaja, että nahalle löytyy aina parempi ja halvempi vastike, kun taas nahkasohvat kannattaa jättää toimistojen ja kauppakeskusten sisustuksen osaksi.

Olohuone

Olohuone on kaiken lisäksi perheenjäsenten persoonallisuuden ilmaisupaikka. Mitä enemmän perheenjäseniä, sitä enemmän olohuoneesta löytyy erilaisia lasten ja vanhempien harrastuksista ja mielipiteistä kertovia esineitä. On mahtavaa, kun samassa huoneessa yhdistyvät eri sukupolvet, sukupuolet ja mielipiteet: siellä voi olla kitara ripustettuna seinään, itse otettuja ja käsiteltyjä valokuvia hienoissa toisen perheenjäsenen toteuttamissa kehyksissä, maalauksia ja piirustuksia, koruja, pikkupatsaita, äidin ompelemia verhoja ja tyynyjä – siis vaikka mitä, mikä ilmaisee jonkun harrastuksen tai muun asian, jota ihminen pitää itselleen tärkeänä. Sitähän perhe onkin, kun voit olla oma itsesi ja samalla arvostat ja rakastat kaikkea, mitä perheenjäsenesi persoonallisuuteen kuuluu, eikö vain? Tämän ansiosta olkkari onkin helppo sisustaa: sinne mahtuu kaikki ja kaikki liittyy harmonisesti ympäristöön, niin kuin onnellisessa perheessäkin.

Parveke

Onneksi Suomessa ei ole tapana laittaa parvekkeelle säilöön kaikki tarpeeton. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei parveke vaatisi sisustajan huomiota: sileät tai karheat, valkoiset tai värikkäät pinnat ovat usein jo arkkitehdin päättämiä ja niitä ei pysty muuttamaan ilman puuttumista rakennuksen julkisivun ulkonäköön, mutta mikä estää omistajaa laudoittaa parvekkeen lattia hienolla terassilaudalla ja värittämästä lasituksen alapuolista pintaa mieleiseen väriin? Terassilauta lattialla on aina mukava jaloille: kesällä se ei koskaan tunnu liian kuumalta ja talvella ei ole pakko käyttää tossuja tupakalle mennessä. Lisäksi terassilauta on helppo puhdistaa, se on väristä riippumatta aina lämpimän ja kotoisan tuntuinen eikä sen asennus ole mitään hepreaa vaan yhden viikonlopun vaativa projekti. Mitä jos lasitetulla parvekkeella onkin wenge-väristä terassilautaa, oransseja ja ruskeita raitoja lasien alapuolella ja hienoja kukkia seinissä? Kuulostaako yhtään paremmalta kuin tavanomainen, standardien mukainen valkoiseksi maalattu lasikoppi, jossa roikkuu yksinäinen unohdettu kukkaruukku?

Parveke

Rautakaupasta saa monenlaista maalia, ja itse maalaaminen onnistuu joka koululaiseltakin. Terassilauta ja sen asennus ei vaadi kuin mittaan sahattua lautaa alle ja myös mittaan sahattua terassilautaa päälle. Kiinnitys vaihtelee valmistajan mukaan, mutta se ei koskaan ole liian vaikeaa maalaisjärkeä omaavalle ihmiselle. Kun käy lauantaiaamuna rautakaupassa, himottaa jo aloittaa: ja mieluummin maalauksesta, niin ei tarvitse laittaa suojaa asennetun lattian päälle. Näin saadaan pienestä ja kylmästä tilasta kodin osana toimiva parveke.

 

Comments are closed.