SE ON DETALJEISTA KIINNI

Vielä yliopistossa, kun olin nuori ja aika vähän kokenut rakentaja, ymmärsin yhden asian ja se on mainittu otsikossa. Teimme kaikenlaisia laskelmia taulukoissa, joissa piti olla kaikki rakennusosat ja niiden määrä ja hinnat, ja minun taulukoista on usein jäänyt kiinnitystapa pois. Sama koski myös työntekijöiden suojavaatteita, -varusteita ja -jalkineita, mutta jälkikäteen oikeita rakentamisen menoja laskiessa ymmärsin: asia ei voi mennä näin. Ei ole minkäänlaista lupaa unohtaa detaljit laskelmista, koska koko homma on niistä kiinni.

Kodin detaljit

Kotona on detaljeja joka makuun: lattia- ja kattolistat, kylpyhuoneen silikoni, keittiökaappien kahvat, hyllyjen kannakkeet seinissä ja kaapeissa, pikkutyynyt olohuoneen sohvalla, kaapeleiden kiinnitys ja vaikka mitä vielä. Jopa eteisen naulakkokoukut ovat pieni, mutta ainakin mainittavan tärkeä detalji ja siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Aina voi ostaa jotain edullista ”koska sehän on tarjouksessa”, mutta onko tällaisista ostoksista käytön iloa? Ei kai, tai en ainakaan itse usko. Keittiön ilme muodostuu hyvin pitkälle nimenomaan kahvoista. Kaappiovien väri ja muoto ovat iso ja tärkeä tekijä, mutta jos detaljit jättää väliin, isojen ratkaisujen merkitys pienenee. Myös pyyhekoukut ovat yhtä tärkeitä, ja niitähän pitää olla: tuskin joku tykkää laittaa keittiöpyyhkeet tuoliin, jättää ne pöydälle tai ripustaa uunioven kahvaan. Kun puhutaan lattioista ja katoista, sielläkin on omat detaljinsa ja ne ovat useimmiten listoja, harvemmin kattovalaistus. Rakenteiden liittymäkohdat ovat aina muutenkin niin sanottuja ongelmakohtia, joihin pitää keksiä joku ratkaisu ja toteuttaa se. Kylpyhuoneen nurkkiin voi laittaa silikonia, kulmalaattoja tai -listoja, minkä valitsee? Valitettavan usein valitaan halvin, vaikka kannatti valita käytännöllisempi, kauniimpi ja kestävämpi. Halvemman valinta perustuu suurilta osin siihen, että alkuperäisestä remppalaskelmasta kaikki detaljit puuttuivat, vaikka niiden hinta tekee merkittävän lisäyksen loppusummaan.

Kodin detaljit

Rohkeita Päätöksiä

Kaikki, mikä ei kuulu tavanomaiseen remonttiin, on design-suunnittelijan mielestä suositeltavaa. Kaapelit näkyviin? Miksi ei, kun se mahdollistaa pistorasioiden ja valaisimien nopean siirron ja kaapeleista voi tehdä hienon detaljin ruman keskeneräisen työn sijaan? Ei muuta kuin rautakauppaan ja keksimään! Lattialistat? Minkälaiset? Ei ole mikään välttämättömyys, hoidetaan se maalilla. Jos lattian ja seinän liittymäkohta on kuitenkin ruma, käytetään vaikka täysin erivärisiä listoja: sellaista väriä, mitä ei ole missään muualla asunnossa. Sovitellaan ja yllätys yllätys – kelpaa se. Kaikki kelpaa, mikä on rohkeaa. Kerran yhdessä lappeenrantalaisessa kahvilassa näin vessassa sellaisen yhdistelmän, joka tuntui ensin ihan hirveältä, sitten rohkealta ja sitten hienolta: erittäin vaaleat harmaat kaakelilaatat, niiden välissä punaiset saumat ja nurkissa musta silikoni. Kyse oli toteutuksen laadusta, koska se oli siinä tapauksessa näyttänyt aivan hirveältä. Kun kokeilee jotain samankaltaista omin käsin ja tekee sen kunnolla, joka millimetri muistaen, melkein mistä tahansa voi tulla kaunis lopputulos, oli siellä toisiinsa sopivia värejä tai ei.

Väreillä Uutta

Kodin ilmeen saa muutettua hyvin nopeasti, jos löytyy edes pieniä maalauskelpoisia pintoja – ja niitähän asunnoista yleensä löytyy. Se, mikä talvella sopii olemaan ruskeaa, voi kesällä olla lime-vihreää tai oranssia ja ensi talvena taas lämpimän sävyn keltaista. Kun kyse on detaljeista, maalattaviksi pinnoiksi kelpaavat pienet ja yleensä näkymättömät kohteet kuten kattolistat, seinien nurkat, ikkunoita ympäröivät seinäkulmat ja muut pikkuseikat, joilla ei yleensä ole merkitystä, kun ne eivät puutu, mutta on erinomaisen suuri merkitys silloin, kun niihin on kiinnitetty huomiota ja niistä on tehty melko itsenäiset sisustuksen osapuolet.

Väreillä Uutta