SE ALKAA LATTIOISTA

Lattiat ovat jo rakennusvaiheessa yksi haasteellisimmista pinnoista, kun puhutaan betonilattioista. Siihen on omia keinoja, miten saadaan niistä toimivat ja kulutusta kestävät, mutta kun lähtee tekemään lattioita omassa asunnossa: mitä pitäisi ottaa huomioon? Helppohoitoisuus, kulutuksen kestävyys, kauneus, vedenpitävyys, kovuus ja lämpöisyys. Tänä päivänä on käytetty enimmäkseen laminaattia ja muovimattoa, mutta onhan niitä muita vaihtoehtojakin olemassa. Mistä aloittaa? Tutkitaan kolmea lattiatyyppiä.

Ilmettä Kivilaatoilla

Kivilaatat ovat harvemmin käytetty lattiamateriaali niiden korkean hinnan takia. Koko asunnon lattioiden ei kuitenkaan koskaan tarvitse olla kivestä tehtyjä, mutta keittiön työtasojen edessä ja eteisen ensimmäisillä sisääntuloneliöillä hinta ei tunnukaan enää niin kukkaroa hoikentavalta: pinta-ala on pieni ja tilojen ilme muuttuu erittäin kauniiksi – ja eliitiksi. Kun ajatellaan kulutuksen kestävyyttä, vedenpitävyyttä ja helppohoitoisuutta, tumma graniitti tai dioriitti voi tulla parhaaksi valinnaksi. Vaaleita sävyjä suosivalle sisustajalle vaihtoehtoja tuntuu olevan enemmän, mutta pitää muistaa, että hieno valkoinen marmori tai vaaleankeltainen hiekkakivi imee itseensä kaikki läpinäkyvää tummemmat nesteet ja lattialle kaadettu punaviinilasi tai kahvikuppi voi tehdä aiheen laatan vaihdolle. Muista tiloista puhuen, kivilaatat sopivat hyvin myös kylpyhuoneen lattialle ja olohuoneeseen kamiinan eteen, jos sellainen löytyy – ja siinä ne tilat ovat.

Ilmettä Kivilaatoilla

Leikitään Parketilla

Parkettilaudat ja laminaatti tuovat sisustussuunnittelijalle kokonaisen avaruuden erilaisia vaihtoehtoja. Puu on muutenkin hyvä materiaali sisustuksessa, koska sitä on helppo työstää ja se on niin sanotusti elävä, eli lämmin ja hengittävä. Kulutuksen kestävyys riippuu puun ja sen pintakäsittelyn laadusta, ja kun verrataan laminaattia ja parkettia toisiinsa, niissä on selkeitä eroja. Laminaatti ei ole puuta vaan sen imitaatiota, kun taas parkettilaudat ovat oikeaa, mittaan leikattua ja työstettyä puutavaraa. Asennus kannattaa tilata tietysti ammattilaisilta, mutta jos on todella varma omista käsityötaidoista – parketin asennuksen oppii yhden keittiön jälkeen.

Leikitään Parketilla

Se, minkä takia parketti sallii niin monenlaisten ratkaisujen toteutuksen, on sen helppo työstettävyys ja monipuolisuus. Sähkötyökaluista ainoa, mitä tulet tarvitsemaan, on pyörösaha; monipuolisuushan parketissa näkyy sen kaikissa ominaisuuksissa. Parkettilauta on yleisesti ottaen mitä leveämpi ja paksumpi, sitä kalliimpi. Värejä löytyy markkinoilta niin paljon, kuin voi kuvitella ja vähän enemmän; jopa parketin kovuus on valittavissa. Kova tamminen parkettilauta on hinnakas, mutta kestää kulutusta varsin hyvin ja on oikeaa kovaa lattiaa. Viimeinen parketin ehdoton etu on sen monipuolisuus asennuksen aikana: parkettilaudoista voi luoda niin hienoja mosaiikkeja, kuvia ja pintoja, että täysin samanlaisella parkettilaudalla voi luoda joka huoneelle eri ilmeet nimenomaan lautojen asennustavalla. Mikä tahansa parketti vaatii säännöllistä hoitoa, mutta toisaalta: mikä lattia ei vaadi? Laudat eivät tarvitse siivoojan lisäaikaa, vaan ainoastaan tuntemusta sopivista parketin siivoustavoista.

Kosteat Tilat

Kosteissa tiloissa lattiamateriaalin valinnanvapaus suppenee. Puumateriaalit ovat heti suljettu pois, jos kyse ei ole saunan tuulettuvista, ”nostetuista” lattioista. Muovimatot ovat jo mennyttä aikaa: niiden kulutuksen kestävyys ja hyvän ulkonäön pysyvyys ovat looginen vastine matalalle hinnalle. Kaakelilaatoista tietävät kaikki: ne ovat käytännöllisiä, helppoja puhdistaa sekä oikein valittuina ja asennettuina myös kauniita. Epoksilattiat ovat taas tulleet muotiin suhteellisen vähän aikaa sitten, mutta ovat osoittautuneet erinomaisesti toimiviksi – ja niiden avulla saa omat lattiat näyttämään aivan miltä huvittaa. Toinen pointti on kallistettu lattia: oikeilla työtavoilla epoksilattiaa ei tarvitse leikata mittaan kallistuksen mukaan, vaan koko homma hoituu työprosessin aikana. Virheet maksavat paljon, joten siihen pitää olla oikea asiantuntija. Epoksilattioiden edut ovat ehdottoman selviä, mutta niiden käyttö tavallisissa asuintiloissa, niin kuin esimerkiksi makuu- tai olohuoneessa on erittäin kyseenalaista: monen mielestä niiden kiiltävyys näyttää erittäin keinotekoiselta ja ne vievät kaiken kodintunteen asunnosta.

Kosteat Tilat