SÄILYTYKSEN HAASTEISTA

Tässä se tulee: joka emännän kirous! Kuka vapaaehtoisesti lähtee viemään vanhat viulut roskakatokseen? Minkä takia ne lumilaudat ja laskettelusukset eivät mahdu varastokoppiin ja säilyvät vaatekaapissa, josta lipsuvat aina pois sitä avattaessa? Miten vanhat koulu- ja yliopistokirjat eivät menneet aikoinaan kaupaksi ja nyt keräävät pölyä olohuoneen hyllystön alimmissa laatikoissa? Pitääkö ne vaatteet oikeasti laittaa kierrätykseen jos uskon, että laihdun joskus tulevaisuudessa vielä kymmenisen kiloa? Miten löydän tämän tärkeän kirjan, jonka laitoin turvalliseen paikkaan?

Kaikki Tarpeeton

Välillä niitä pitää olla. Siis sellaisia päiviä, kun roskiin lähtee säälimättä kaikki se, mitä ei tullut käytettyä puolen vuoden aikana. Olet joskus soittanut viulua ja toivot, että otat vielä soittimen käsiisi? Soitit edellisen kerran viisitoista vuotta sitten? Kaupaksi. Nyt ihan oikeasti, jos joskus tulevaisuudessa tekee taas mieli soittaa viulua, silloin ostetaan uusi. Jos ei osteta sen takia, ettei budjetti riitä – silloin ei haluta vaan pohditaan, ja pohdintahan on harvemman aloituksen perusta himoon verrattuna. Vanhat vuodevaatesarjat, joita käytetään ei niin mieleisesti kuin muita… nehän ovat jo kuluneet, niitä ei kannata edes mankeloida ja ne otetaan välillä kesämökille mukaan, mutta olisiko nyt oikea hetki heittää ne pois ja ostaa mökille omat sellaiset, joista oikeasti tykkää ja myös vieraille sellaiset, joita ei hävetä laittaa? Listaa voi jatkaa loputtomiin, mutta ennen kuin ryhdytään keksimään uusia säilytystapoja omaan kotiin, heitetään kaikki tarpeeton pois. Uskoisin, että noin puolella meistä säilytyshaasteet loppuvat tähän, koska enää ei ole mitään erikoisen säilytettävää.

koska enää ei ole mitään erikoisen säilytettävää.

Mielikuvituksesta Käytännöllisyyteen

Ajamme kämppäkaverin kanssa kumpikin moottoripyöriä ja ystäväpiiriimme kuuluu paljon yhtä hulluja itsemurhaajia. Meillä on muutenkin kotona kahta useampi kypärä, ajokenkiä, -varusteita ja -laukkuja joka lähtöön ja kaiken lisäksi vielä jokapäiväiset moottoripyörän hoitotuotteet: ketjuharjat, öljyt, säännöllisesti vaihdettavat suodattimet, jarrunesteet ja niin edelleen. Aikamoinen maisema eteisessä, kun kaverit poikkeavat kahvikupilla: lattia on kypäriä, ajohanskoja ja isoja kenkiä täynnä, nahkatakit ripustetaan tuoleihin tai heitetään suoraan lattialle naulakon ollessa niille liian pieni ja kelvoton… ja meidän kummankin lumilaudatkin roikkuvat jossain nurkassa monoineen, koska kellarivarastoa meidän talostamme ei valitettavasti löydy.

Mielikuvituksesta Käytännöllisyyteen

Yhtenä hienona päivänä ajattelin, että on täysin järjetöntä tämä kaikki ja yritin keksiä kaikille kamoille säilytyskeinon niin, että yhtään edellä mainituista varusteista ei tarvitsisi tuoda eteistä kauemmas – ei suuntaan eikä toiseen. Siitä se ratkaisu tuli: säilytettävistä lumilaudoista järjestin säilytyskeinon. Laitoin ne lumilaudat vain seinään kiinni ja niiden päälle osuvat erinomaisesti omat ja kavereiden kypärät, hanskat ja jopa takitkin sopivat ripustettavaksi lautojen kärkiin. Siis aivan mainiota, olin erittäin tyytyväinen keksintööni ja se toimii myös talvella: silloin kun tarvitsemme lautoja, emme ole kotona, joten moottoripyörävarusteet voidaan heittää lattialle. Laskettelureissulta palattuamme laitamme laudat takaisin paikoilleen ja keräämme kesäkamat niiden päälle. Homma toimii! Sen lisäksi, että säilytysongelma on ratkaistu, tulos sopii sisustukseen varsin hyvin ja saa vieraat ihastumaan sen tyyliin.

Kun On Sääli Heittää

On niitä sellaisiakin tapauksia, kun on oikeasti sääli heittää joku vanha tavara pois – mistä tahansa syistä. Siinä on upea mahdollisuus laittaa mielikuvitus töihin: sen huomasin kymmenisen vuotta sitten kaverin studiossa, missä hän asui ja soitti kitaraa bändinsä kanssa. Vanhat kitarat oli mahdotonta heittää pois – ymmärrettävistä syistä – ja niiden myyntihinnaksi voisi rohkeasi sanoa nollan ja tinkivaralla vielä. Kitaroille löytyi käyttötarkoitus siinä vaiheessa, kun CD-levyille loppui tila, ja niistä tulivat hienot seinähyllyt. Uskoisin, ettei niillä levyilläkään ollut paljon käyttöä jo siihen aikaan, mutta mikä sisustusdetalji, vai mitä?

Kun On Sääli Heittää