SÄILYTYKSEN HAASTEISTA VIELÄ

Mistä tulee ihmisen halu säilyttää kaikennäköistä tavaraa kotona? Muun muassa siitä syystä, että jotkut esineet tulivat aikoinaan lahjaksi ja ne on sääli viedä roskakonttiin. Myös jotkut hienot aikoinaan tarpeellisen tavaran mukana tulleet pakkaukset tuntuvat väkisin säilytettäviltä ainoastaan siitä syystä, että ne näyttävät hienolta, vaikka niille ei olisi minkäänlaista käyttöä. En ala perehtyä syihin, koska siinä tapauksessa joudun tyhjentämään vielä puolet omasta kämpästäni, vaan keskityn ratkaisuihin.

Hienot Ja Käyttämättömät

Niitä löytyy monenlaisia, muovikoreista puutynnyreihin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: ennen kuin lähdet ostamaan jotain kotiin, mieti tarkkaan ja mielikuvitusta käyttäen, onko sinulla kotona jo olemassa jotain, mistä voisit tehdä hankittavan esineen itse ja paljon hienomman kuin kaupasta ostettu? Aika suurella todennäköisyydellä sellainen löytyy. Jatko on ainoastaan käsityötaidoista ja mielikuvituksesta kiinni. Muovikoreja tulee välillä hankittua liikaa: säilytettävien sukkien ja pikkupöksyjen määrä ei olekaan enää riittävä niiden kaikkien käyttöön ja pari tällaista tyhjää koria ikävöi vaatekaapin ylähyllyllä. Kuulostaako tutulta? Ja on tullut sopiva aika istuttaa kurpitsansiemenet, kasvattaa ne taimiksi ja viedä mökille… pitääkö hankkia kaupasta siihen tarkoitettu erillinen astia vai riittääkö mielikuvitus, miten saa muovikorista sopivan neliskanttisen ruukun? Senhän pystyy tekemään vielä niin kauniiksi, että kurpitsat komistavat ikkunalaudalla kukkien kanssa täydellä kilpailukyvyllään. Ompeluvälineitäkin on kertynyt nyt jonkun verran asunnon eri nurkkiin, pitäisikö myös niille järjestää oma säilytys? Oho, korit menivät. Lähdetäänkö ostamaan lisää vai keksitäänkö jotain muuta? Pari vuotta sitten kaveri toi Italian matkoilta viinitynnyrin. Viini oli aika nopeasti juotu pois (ja hyvää oli), minkä jälkeen tynnyri on seissyt parvekkeella muutamaan kuukauteen. Samaan aikaan keittiössä oli useampi viinipullo, ja niille ei ollut sopivaa säilytyspaikkaa. Suosin punaviiniä, joten jääkaappi ei käy ja viinikellaria minulta ei vielä tässä vaiheessa löydy. Lähdinkö kauppaan hakemaan viinipullohyllyä? Melkein olin jo lähdössä, mutta onneksi poltan silloin tällöin tupakkaa ja parvekkeella seisova viinitynnyri käänsi kerran katseeni itseensä. Siitä se viinipullojen säilytyspaikka muodostui, ja kuinka hieno! Pakko on kuitenkin sanoa, että meikäläisen kädet eivät kasva ihan oikeasta paikasta tällaisten projektien toteuttamiseen ja piti käydä puumestarin asioilla, mutta maksoin työstä saman verran kuin maksaisin kaupassa valmiista sarjatuotantotavarasta ja sain sen sijaan ainutlaatuisen oman.

Hienot Ja Käyttämättömät

Vanhat Ja Käyttökelvottomat

Ihmiset säilyttävät mökillä myös vanhoja puulaatikoita, jotka on vaikea viedä autolla roskakonttiin auton ollessa aina täynnä ja niin edelleen. Mitä jos näistä laatikoista, vanhoista vaneripätkistä ja muista puupalikoista rakennetaan jotain uutta, käytännöllistä, maalataan kauniiksi ja laitetaan vaikka keittiön pöydälle mausteita varten? Puunkäsittely- ja kiinnitysvaihtoehtoja on monenlaisia, kunhan osaa käyttää omaa mielikuvitusta, nettiä ja käsiä. Askartelu- ja rautakaupoista saa kaikennäköistä: pikkusaranoista kahvoihin. Laatikon seinien kiinnitys toisiinsa onnistuu jopa naruilla, jos jaksaa porata tarpeeksi reikiä ja käsitellä ne sileiksi. Joka tapauksessa, kaikki tällainen askartelu on mukavaa hommaa ja tuo tekijälle niin hyvää mieltä kuin työn tuloksen käytettävyyttäkin. Kerran vaihdoimme mökillä kantavaa puupalkkia, joka oli ensimmäisen ja toisen kerroksen välissä ja ilmeisesti suunniteltu väärin: se taipui aivan liikaa, oli ainoa kantava rakenne keskellä huonetta ja loppujen lopuksi meitä tietysti väsytti. Mitä sitten? Kun odotimme paluukyytiä, löysin pihasta poltettavan puutavarakasan. Siellä oli jäännöksiä rakentamisen ajoilta ja ne oli kaikki menossa nuotioon, mutta pyörösaha osui sopivasti käsiini mitan ja vasaran kanssa ja kotiin palasin jo puujakkara kourassa. Lopuksi se piti tietysti vielä maalata ja pehmustaa: siihen meni joskus hyllyihin käytetty kalustelakka, kaksi vanhaa vaatekaapissa häirinnyttä Ikea-pleediä ja verho-ompelusta jäänyt kangaspala. Ompelulaatikkokin tyhjeni hieman: erilaisista pakkauksista jääneitä punaisia silkkinauhoja meni myös muutama. Helppoa, kivaa, toimivaa!

Vanhat Ja Käyttökelvottomat