Pohjoismaiset huonekalut

Pohjoismaiset huonekalut

Pohjoismaiset huonekalut ovat jatkuvassa suosiossa ympäri maailman. Pohjoismainen tyyli on lyönyt itsensä läpi vuosikymmeniä sitten. Se on tyyliltään usein selkeälinjainen ja yksinkertainen. Skandinaavisen tyylin huonekaluja voidaan helposti liittää moniin huonekaluihin niiden selkeälinjaisuuden ansiosta. Ne ovat myös tyyliltään hyvin ajattomia, eikä niihin kyllästy kovinkaan helposti. Värimaailmaltaan tämän tyylin huonekalut ovat myös helppoja ja selkeitä, koska usein tyylin huonekaluissa on käytetty niin sanottuja perusvärejä. Huonekaluihin ei myöskään ole usein yhdistelty mitään vaikeita kukkakuvioita tai monimutkaisia koukeroita.

Pohjoismainen huonekalutyyli on kauttaaltaan todella upeaa katseltavaa. Se ei ahdista millään tavalla katsojan silmää tai saa ylimääräisiä sydämentykytyksiä aikaan. Skandinaavinen tyyli antaa lepotauon sisustukseen, se rauhoittaa mieltä. Pohjoismaisissa huonekaluissa on usein käytetty helppoja ja yksinkertaisia materiaaleja, jotka kuitenkin laadultaan ovat kovaa tekoa. Tämän tyylin huonekalut on usein luotu kestämään pitkään, jopa sukupolvelta toiselle. Puu on yksi skandinaavisten huonekalujen perusmateriaali. Erilaisia puunpintoja on nähtävissä monissa huonekaluissa. Puunpintoja ei useinkaan ole haluttu verhoilla millään tavalla tai saatikka peittää puunpintaa maalilla. Puun erilaiset säikeet saavat rauhassa näkyä tämän tyylin huonekaluissa.

Suomalaisia huonekalujen tuottajia

Suomessa on useita pitkän linjan suunnittelijoita sekä huonekalutehtaita, jotka ovat olleet markkinoilla jo vuosia. Suomalaiset arvostavat suomalaista tyyliä ja sen kestävyyttä. Totta kai suomalaiset arvostavat myös muiden pohjoismaisten suunnittelijoiden kädenjälkeä. Suomalaisia huonekalutehtaita on vähän joka puolella Suomessa, mutta Pohjanmaan seudulle niitä on syntynyt erityisen paljon. Näissä tehtaissa tehdään niin sarjatuotantoa kuin yksittäisiä mittatilaustöitäkin. Kaikille on silti yhteistä hyvä työnjälki ja kestävyys sekä yksinkertainen tyyli. Mainittakoon tässä muutama tehdas nimeltä: Laulumaa, Hakola ja Puulon.

Suomalainen Alvar Aalto lienee Suomen yksi kuuluisimmista yksittäisistä suunnittelijoista. Hän on suunnitellut lukuisia huonekaluja, joita voi löytää muun muassa Finnish Design Shop -sivulta. Alvar Aallon tyyli on linjakas ja yksinkertainen. Hänen huonekalunsa on luotu kestämään pitkää käyttöä ja niitä on helppo yhdistellä toisenlaisiin ja -tyylisiin huonekaluihin. Aallon suunnittelemat huonekalut ovat Suomessa kestosuosikkeja. Hänen huonekalujaan on levinnyt myös maailmalle, muun muassa Japaniin. Aallon suunnittelemia huonekaluja metsästetään nykyään myös kovaa tahtia erilaisilla kirpputoreilla ja nettikirppiksillä. Näiden huonekalujen suosio tuskin koskaan häviää kokonaan. Suomalaiset ovat tykästyneet myös Tapio Wirkkalan ja Eero Aarnion tuotantoihin. Suomesta löytyy lukuisia muitakin enemmän tai vähemmän nimekkäitä suunnittelijoita.

Pohjoismaisia huonekaluja maailmalla

Pohjoismaisia huonekaluja maailmalla

Skandinaavisia huonekaluja myydään ympäri maailman. Huonekaluja myydään niin pienemmissä kuin suuremmissakin huonekalumyymälöissä. Osa huonekaluliikkeistä on erikoistunut ainoastaan skandinaavisiin huonekaluihin, osassa myymälöistä pohjoismaisia huonekaluja on sekoitettu kunkin maan omaan tarjontaan. Osaa pohjoismaisista huonekaluista myydään ainoastaan internetin välityksellä. Aina kannattaa siis tarkistaa kaikki lähteet, jotta löytää parhaat apajat.

Varmasti kaikkein tunnetuin pohjoismaisten huonekalujen myyjä on ruotsalainen IKEA. Kyseinen liike myy skandinaavityylisiä huonekaluja, mutta liike ei ole keskittynyt varsinaisesti kuuluisien skandinaavisten suunnittelijoiden tuotteisiin. Liike on keskittynyt enemmänkin massatuotantoon, mutta tyylikkääseen pohjoismaiseen tyyliin kuitenkin. Tuotteiden valmistusmaassa saattaa myös olla eroja, eikä tuotanto itsessään välttämättä ole Pohjoismaista kotoisin. IKEA on saanut itselleen suuren määrän asiakaskuntaa, joka kertoo yleisesti ottaen pohjoismaisen huonekalutyylin suosiosta maailmalla. Liikkeen pohjoismaiseen tapaan kuuluu myös selkeät kokoamisohjeet ja käytännölliset eri huonekalujen yhdistämismahdollisuudet. Liike on niittänyt mainetta suuresti ja kasvanut maailmanlaajuiseksi huonekalujen myyjäksi. On hienoa, että pohjoismaista tyyliä on löydettävissä niin monesta maasta maailmalla. IKEA:n huonekaluja löytyy tänä päivänä niin opiskelijoiden asunnoista kuin tyyliä arvostavien ihmisten hienostoasunnoista. Muita suuria yksittäisiä pohjoismaisia huonekaluliikeitä tällä mittakaavalla maailmasta tällä hetkellä tuskin löytyy, mutta skandinaavista muotoilua toki löytyy useista paikoista. Pohjoismainen huonekalutuotanto säilyttänee suosionsa jatkossakin, sillä sen yksinkertaisuus ja kestävyys on varmasti se suuri avaintekijä suosioon.