PIENI, HALPA JA KOTOISA

Kuinka usein törmäämme muuttaessa siihen, että uusi asunto on kaikin puolin hyvä, mutta joko liian kallis tai liian pieni? Siis sijainnista puhumatta. Aika usein, eikö vain? Joka naisen ongelma: vaatteet eivät mahdu vaatekaappiin, astiat eivät millään tahdo löytää tarvittavaa tilan määrää keittiökalusteista ja säilytyskomerokin on niin ahdas, että sinne pääsyä varten pitää ensin kaivaa tietty tavaramäärä ulos, löytää haluttu ja sen jälkeen tunkea kaikki takaisin, mieluummin edes jonkinlaisessa järjestyksessä. Tuntuuko kivuliaan tutulta?

Kaikki Piiloon

Onneksi sukupolvemme ei ole lainkaan ensimmäinen, joka kohtaa tällaiset ongelmat – etenkin suurkaupungeissa, missä asumisen hinta on hävyttömän korkea ja jostain joutuu aina tinkimään: hinnasta, neliöistä tai sijainnista. Jos sijainti lähellä keskustaa on tärkeä eikä hinta saa ylittää tilastollista minimiä, neliöistä ei enää tingitä vaan muutetaan ihan tietoisesti pieneen kämppään. Ja sen jälkeen jo taistellaan pinta-alan kanssa. Kun kaikki mahdolliset säilytyskeinot ovat jo käytetty, kaikki ylimääräinen heitetty pois tai viety hyväntekeväisyysmarkkinoille ja tila jää silti liian pieneksi, huonekalut jäävät viimeiseksi vaikutuskeinoksi vapaan lattiapinnan määrään – ja siinä vaiheessa kiitetään edellisiä, keksiviä sukupolvia, joiden maalaisjärki ja mielikuvitus yhdistyivät luomaan tilansäästöratkaisuja huonekalujen avulla.

Paikka Missä Nukkua

Mikä vie eniten tilaa? Sohva ja sänky. Kun kyse on pienestä asunnosta, sohva toimii samalla myös sänkynä. Tällaisissa tapauksissa vuodesohva ei ole mikään vieraanvaraisuuden merkki vaan oikea pakkokeino. Harvemmin kuitenkin haluamme kärsiä joka ilta ja aamu vuodesohvan avaamisesta ja taitosta, ja jätämme vuodesohvan ihan näin: lakanat sekaisin ja tyynyt siinä samassa. Töistä kotiin tullessa se ei ole paras mahdollinen näky, mutta ratkaisuja löytyy.

Paikka Missä Nukkua

Ensimmäinen, jonkun verran voimia ja käsityötaitoa vaativa vaihtoehto on kämpän tekeminen kaksikerroksiseksi niin, että nukkumapaikka on sisäkaton alla – ja niin lähellä, että sinne ei mahdu kuin istumaan. Harvemmin kuitenkin aikuisina ihmisinä hypimme sängyllä, joten sen pitäisi riittää. Käsityötaidosta puhuen, homma vaatii puutavaran käsittelytaitoa tai ainakin tahtoa sen oppimiseen – ja siitä alkaa tapahtumaan taidetta. Ensin pitää päättää rakenne: kuinka paljon tarvitaan tilaa nukkumiseen, kuinka paksu patja valitaan, miten nukkumapaikka tuetaan ja miten sinne päästään. Ei tarvitse olla rakennesuunnittelija laskeakseen, mikä puutavara tuntuu sopivalta ja riittävän kantavalta. Rakenne päätetty. Sitten tulevat detaljit: tikkaat, kaiteet ja väri. Homma hanskassa! Jäljelle jää vain itse työ ja sehän on pelkkää tekemisen iloa. Saatiin säästettyä ainakin neljä neliötä, joihin mahtuu hyvin työpiste, sohva- ja telkkaripaikka tai jopa vaatekaappi, kunhan muodostuneen tilan korkeus riittää.

Taiton taitoa

Taitettavat huonekalut eivät ole markkinoilla huippusuosittuja perusratkaisuihin verrattuna, joten kannattaa tutustua asiaan syvemmin kuin tekemällä yksi ainoa IKEA-retki, jonka jälkeen jäädään katumaan asunnon valintapäätöstä. Vuodesohvat eivät ole ainoa markkinoiden tarjoama taitettava huonekalu, ja siitä hyvänä esimerkkinä toimii sellainen vaatekaappi, johon mahtuu kokonainen sänky hyvällä patjalla varustettunakin. Kannattaa etsiä paremmin ja siitä ne ratkaisut löytyvät: kenkäkaappi, joka toimii samalla eteisen pikkupöytänä; työpiste ja sänky samassa huonekalusarjassa, seinästä avattava keittiöpöytä ja jopa TV-seinäksi tehty taso, joka vaakasuorassa asennossa toimii sänkynä – tosin telkkari pitää siinä tapauksessa kiinnittää hyvin. Siis oikein hyvin.

Taiton taitoa

Ideoita saa maailmalta enemmänkin, ja kun kerran alkaa kokeilla, himo huonekalujen luomiseen iskee jossain vaiheessa vakavammin ja tilan säästämisen ratkaisut muuttuvat jo itsenäiseksi harrastukseksi, jossa pää lepää töistä ja kädet tekevät mukavaa ja samalla elämää helpottavaa tulosta.