PEILIT JA KIILTÄVÄT PINNAT

Yritämme välttää kiiltäviä pintoja sisustuksessa, koska niihin jäävät kaikki sormenjäljet näkyviin, ne vaativat säännöllistä ja erittäin huolellista ja puhdistusta sekä heijastavat valoa joka paikkaan. Nyt kiiltävät pinnat ovat kuitenkin taas muodissa ja syistäkin: teknologiat kehittyivät sellaisiksi, että kiiltopinnat eivät enää näytä halvalta ja kevyeltä muovilta, vaan voivat olla todella hyvää laatutavaraa.

Kiillon Sopivuus

Keittiökalusteissa mattapintaisten pintojen suosiminen on ihan ymmärrettävää: keittiössä aina tapahtuu, ja kiiltopintainen keittiö voi vaatia enemmän aikaa sen siivoukseen kuin menee sen käyttöön. Jos kiiltopinnat ovat periaatekysymys ja sisustajan mielestä must have – silloin kyllä kannattaa laittaa keittiökin kiiltämään. Muuten, kun asiaa katsoo peruskäyttäjän näkökulmasta – käytännöllisyyden, helppohoitoisuuden ja kulutuksen kestävyyden kannalta – ehkä ne kiillot saavat jäädä muihin tiloihin: esimerkiksi hyvin valaistuun olohuoneeseen, jonka ikkuna on koko seinän kokoinen.

Kiillon Sopivuus

Kontrastit pelaavat sisustuksessa erittäin hyvin nimenomaan kiiltopintojen kanssa, kunhan niitä ei ole liikaa. Jos ei ole varmuutta kiiltävien pintojen toimivuudesta ja siitä, että haluaa ne varmasti omaan kotiin, kannattaa aloittaa pienestä: kiiltävä sohvapöytä on hyvä kokeilu. Sen taustalla pitää kuitenkin olla jotain kiiltoa neutralisoivaa, koska muuten silmä tulee väsymään jatkuvilta kirkkailta valonäkymiltä. Jos on enemmän rohkeutta kokeilla uutta, voi tehdä kokonaisen seinän tai jopa lattian erittäin kiiltäväksi, varsinkin jos huoneen ikkunat ovat isoja ja niistä heijastuu kiiltopintoihin kauniita näkymiä.

Peilintakamaan Taikoja

Aikoja sitten peilit ovat olleet enimmäkseen eliitin ja varakkaampien ihmisten käyttötavaraa. Tavallisten ihmisten kotona on ollut yleensä yksi iso peili ja yksi pienempi, mutta siinä ne. Ja kun aikaisemmin peilejä käytettiin suoraan tarkoitukseensa eli oman naaman tuijottamiseen ja kehon tutkimiseen, nyt niitä on niin monenlaisia, että peilien käyttö on siirtynyt jo enemmän sisustuspuolelle: niillä laajennetaan tiloja, tummennetuilla peileillä pehmennetään teräviä modernivärejä, niitä käytetään taulujen ja valokuvakehysten sijaan seinissä ja niistä luodaan mosaiikkia. Peilit ovat löytäneet käyttöä jopa portaissa askelmina käytettyinä, mutta uskoisin, että aika harvan ihmisen silmä kestää kävelyä tällaisissa portaissa edestakaisin useamman kerran päivässä.

Esimerkkejä

Ei ole mikään ihme, että peileistä on tullut sisustustyökalu: niiden monipuolisuus sallii niiden käytön missä tahansa tyylissä, ne kestävät kulutusta melkein loputtomiin ja ne ovat helppohoitoisia. Eteinen ja kylpyhuone ovat nykypäivänä melkein ainoat tilat, missä peilin tarkoitus on pysynyt ennallaan; muissa tiloissa, joissa käytetään peilejä, niillä on yleensä jo eri ajatus. Makuuhuoneen vaatekaapin ovessa oleva peili on kätevä, mutta enemmänkin kynttilänvaloa heijastava sisustusväline. Olohuoneen peili, jos sellainen sieltä löytyy, korvaa taulun, kun sopivaa tai mieleistä ei ole vielä maalattu. Keittiön yhdessä seinässä olevat peilit ovat arkkitehtuuridetalji ja ovat laitettu mosaiikkina: niin, että ne eivät häiritse ruokailijaa eivätkä suorita tavallista tehtäväänsä lainkaan.

Esimerkkejä

Muodissa ovat jopa peiliseinät, jotka tulivat lasiseinien tilalle. Ensimmäinen vaikutelma on sellainen, että onpa hienoa, mutta jonkun ajan vietettyä tällaisissa tiloissa huomaa, että alkaa väsyttää: joka ihminen katsoo peiliin, kun siihen on mahdollisuus, ja sen lisäksi peiliseinäisessä tilassa on harvemmin sellaista rauhallista paikkaa, minne voi suunnata katseensa. Voi tietysti istua omassa peiliseinäolohuoneessa selkä peiliseinään päin nojatuolilla, mutta minkä takia peili pitäisi olla selän takana? Tuntuuko jotenkin siltä, että joku olisi kohta astumassa peilistä huoneeseen koskettamaan lepäävän ihmisen hartioita? Peiliseinät ovatkin rohkeiden sisustajien juttu, ja varsinkin nuorille ne sopivat varsin hyvin. Muuten, kun haluaa rauhallisen ja kotoisan tilan, peiliseinä ei välttämättä ole mikään paras vaihtoehto.