OMAKOTITALON PORTAAT

Useimmiten ne tehdään niin sanotusti suljettuna rakenteena: portaat toiseen kerrokseen ovat kantavien seinien ympäröimiä ja sen takia eivät näy melkein minnekään. Vanhat 1960-luvulla rakennetut omakotitalot ovat melkein kaikki samantyyppisiä, ja niissä tällaisia portaita näkee aina. Elämme kuitenkin jo melkein 2020-lukua, joten miksi omakotitaloa rakentaessa ei keskittyisi portaisiin oikein kunnolla? Sehän ei ole mikään pelkkä kulkureitti, vaan kokonainen itsenäinen tila, arkkitehtuurin osa ja jokapäiväisessä käytössä oleva rakenne.

Tilankäytöstä

Eräässä tsekkiläisessä hostellissa maan eteläpuolella oli tilanne seuraava: yläkerrassa oli kaksi hostellihuonetta, kylpyhuone ja keittiö, ja alakerrassa oli kunnon kapakka. Melu oli aikamoinen, ja se, mikä sai minut ensin ihmettelemään ja sitten ihastumaan, oli portaiden käyttö säilytyspaikkana. Siellä pikkuportailla ne porukat ihan oikeasti säilyttivät kaljatynnyreitä! Kun kyse on baarista ja hostellista, se on ihan kelpo ajatus. Kun puhutaan omasta kodista, portaissa – siis suljetuissa sellaisissa – voi hyvin säilyttää sadevarjoja seinään ripustettuina, perhevalokuvia jollakin mielenkiintoisella valaistuksella – ja senhän voi jokainen keksiä ja toteuttaa ihan itse nykypäivän tekniikoilla, kukkaruukkuja, koreja ja kaikkea hyvältä näyttävää, mutta ei välttämättä jokapäiväisessä käytössä olevaa. Kunhan muistetaan, että valaistus ratkaisee ikkunattomissa tiloissa kaiken.

Portaat uusiksi

Perusajatuksenahan on yleensä se, että portaat ovat kaiteellisia ja puusta tehtyjä. Kaiteet on välttämättömyys, kun talossa on lapsia ja niin myös silloin, kun perheen aikuiset tykkäävät hauskoista viikonlopuista ja heidän makuuhuone sijaitsee yläkerrassa. Mutta rakenteellisesti käytössä on enimmäkseen yksi vaihtoehto: pilari korkeimmassa pisteessä ja pitkä kantava palkki pilarin päästä alimman askelman alle. Mekaniikan perusteita muistellen se voi tulla ainoaksi vaihtoehdoksi, mutta kun syvennytään ajatukseen vähän enemmän – eihän se ole. Ulokkeelliset askelmat ovat olleet muotia joku aika sitten – ja pysyvät vieläkin erinomaisena tapana hoitaa portaiden keveys, läpinäkyvyys ja tilan säästö. Niitähän saa tehtyä vaikka minkälaisia: puutavarasta seinään ankkuroituina, lasisia ja jännittäviä metallikonsoleilla toteutettuina, metallisia loft-tyylisiä… ideoita on monenlaisia. Ja tärkeää on muuten sekin, että portaat voivat sekä sulautua ympäristöön että olla koko sisustusideasta täysin poikkeava rakenne: ja tämä toimii. Kontrasteja pitää olla, mutta ei liikaa, ja hyvin valittu kontrastikohde voi olla koko talon tärkein detalji ja sisustustekijä.

Portaat uusiksi

Vielä valaistuksesta

Kuten jo mainittiin, valaistus ratkaisee kaiken. Lämpimältä tuntuva keltainen valaistus voi olla huono silloin, kun pitää tehdä töitä olohuoneessa ja hyvä ainakin sängyn vieressä olevassa valaisimessa, joka laitetaan päälle juuri ennen nukkumaan menoa. Portaiden valaistus on taas eri asia ja ensin pitää päättää, mitä varten se pitäisi talossa olla. Jos portaat ovat avoimet ja seinättömät, tuskin valaistukselle on tarvetta ylös kulkevan nukkumaan menijän kannalta, joka voi päästä toiseen kerrokseen yleisvalaistuksen avulla ja sieltä laittaa se pois päältä. Tällaisessa tapauksessa portaiden joka askelman erillinen valaistus on mahtava sisustustemppu, jolla voi olla useampi vaihtoehtokin: lämpimän keltaisen värinen valo laitetaan päälle talvi-iltoina, kun taas rapujuhlissa käytössä on viileämmältä vaikuttava, sinertävä LED-valaistus.

Puu- ja lasiportaat

Lasiportaat näyttävät hienoilta – niin kuin epoksilattiakin, joka ei kuitenkaan sovi joka kotiin eikä joka tilaan. Ehkä siinä on syy sille, minkä takia puu pysyy edelleen suosituimpana materiaalina portaita rakentaessa. Myös puun työstettävyys on tärkeä tekijä: siitä saa portaat minkä tahansa muotoisiksi ja värisiksi, kun lasi pysyy aina sellaisena, millaisena se on tilattu. Rakentajan ja sisustajan päätökseksi jää siis se, onko moderni materiaali ja perinteellinen rakenne lähempänä sielua kuin tuttu lämmin materiaali, mutta modernilla toteutuksella.