MITEN SISUSTAA KOTI TOIMIVAKSI JA KAUNIIKSI

Sisustuslehtien sivut ja netin blogit vyöryttävät toinen toistaan ihanampia ja kauniimpia sisustusratkaisuja ihailtavaksemme. Ne näyttävät upeilta valokuvissa, mutta valitettavan usein ne eivät siinä omassa pienessä kaksiossa toimikaan niin hyvin.

 

Miten sisustaa koti toimivaksi ja kauniiksi

Taitava sisustaja ottaakin kuvista talteen hauskimmat ideat sekä kauneimmat värit ja materiaalit, ja soveltaa ne sitten omaan asuntoonsa. Näin saadaan aikaan oikeasti toimivia, persoonallisia ja kodikkaita kokonaisuuksia.

Mitä tulee ottaa huomioon?

Usein kodin neliöt ovat rajoitetut. Paljonko sinulla on todella tilaa käytössäsi? Sisustusta suunnitellessa kannattaa noudattaa ”vähemmän on enemmän” -periaatetta. Täyteen ahdettu koti on paitsi pienen tuntuinen, myös hankala pitää  järjestyksessä. Valitse tarkkaan harkiten kalusto, jota oikeasti tarvitset. Kiinnitä huomioita materiaaleihin ja laatuun. On järkevämpää panostaa kerralla vähän enemmän kuin olla jo hetken päästä vaihtamassa huonekalua, joka on kulunut tai rikkinäinen. Kuka kotia asuttaa? Jos lapset täyttävät kodin elämänriemullaan, se tulee ottaa huomioon sisustuksessa. Sisustuksen pitäisi kestää vähän rajumpiakin leikkejä ja elämän jälkiä. Tämä on ehdottoman tärkeää eritoten materiaalivalinnoissa.  Entäs perheenjäsenten harrastukset? Jos säilöttävänä on kahden teinin jääkiekkovarusteet, puolison maastopyörä ja omat maalausvälineet, on se otettava huomioon säilytysratkaisuja suunnitellessa. Kuuluuko perheeseen lemmikkejä? Minne sopisi karvaisen kaverin ruokanurkka ja hoitovälineet? Lemmikin mukana myös lika kantautuu herkästi kaikkialle kotiin – jälleen materiaalivalintojen tärkeys korostuu.

Oleskelutilat ja makuuhuone

 

Olohuoneen sisustusvinkit ovat melko yksinkertaisia.  Hankinta, johon kannattaa panostaa eniten, on hyvälaatuinen, mukava sohva. Jos kodista ei löydy ylimääräistä huonetta, valitse malli, jonka voi levittää vieraiden varalle. Sohvan ja mattojen kankaat tulisi olla helposti puhdistettavia. Olohuone on tarkoitettu rentouttavaan vapaa-ajan viettoon – olisi suuri synti, jos joutuisit jatkuvasti vahtimaan, ettei pisaraakaan tai murustakaan pääse tipahtamaan kankaille. Yksi vinkki, jota varsinkin lapsi- ja eläinperheet arvostavat kovasti, on huonekalujen riittävä korkeus. Liian matalien huonekalujen alle on mahdotona päästä imurin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kerta, kun haluat siivota kunnolla, sinun täytyy siirtää koko huonekalu. Eikö olisi helpompaa vain valita hieman tilavamman raon jättävä huonekalu? Makuuhuoneeseen joudutaan usein sijoittamaan sängyn lisäksi myös säilytysratkaisuja, kuten vaatekaappi. Esimerkiksi Ikea tarjoaa vaihtoehtoja, joissa sinä itse päätät kaapin koon ja sisällön. Näin voit rakentaa juuri omaan kotiisi sopivan kaapiston. Jos käytössäsi on vain vähän tilaa, valitse liukuovet. Vaaleat sävyt sisustuksessa pitävät tilat avarana ja raikkaana. Jos seinätilaa on käytössä, peilien avulla tiloja voidaan avartaa entisestään. Lasten ollessa pieniä ne kannattaa tosin sijoittaa hieman korkeammalle, muutoin pääset viettämään joka päivä mukavan sormenjälkien hinkkaushetken.

Sisäänkäynti ja keittiö

Sisäänkäynnin tärkein elementti on toimiva ulkovaatteet ja kengät piilottava kaappi. Sinun ei tarvitse säilöä koko ulkovaatevarastoa sisäänkäynnille. Jätä eteiseen vain takit ja kengät, joita käytät parhaillaan. Talvi- tai kesävarastot voit tallettaa vaikkapa ullakolle. Ulkoa kantautuu väkisinkin hiekkaa ja likaa jalkojen ja tassujen mukana. Lattian materiaalin tulisikin olla kulutusta kestävää ja helposti puhdistettavaa. Onko käytössäsi pieni komerotila? Vaikka idea ihastuttavasta walk in -closetista onkin houkutteleva, voi olla järkevämpää käyttää tila monipuolisemmin. Hanki komeroon korkeat, lähes kattoon asti ulottuvat avohyllyt. Kun pulttaat ne kunnolla seiniin, saat valtavan määrän säilytystilaa käyttöösi. Voit asettaa eteiseen pienen, kauniin porrasjakkaran, jota käytät istuimena eteisessä ja korokkeena komerossa.

Sisäänkäynti ja keittiö

Keittiö on helpompi pitää siistinä, kun karsit pöydiltä turhat kulhot ja maljakot pois. Voit hankkia kaappeihin lisätilaa tuovia erottajia, jotka jakavat korkeita hyllytiloja kahteen. Pienen aamiaispöydän sijaan voit hankkia monitasoisen tarjoiluvaunun. Sen ylin taso toimii mainiosti pöytänä ja alemmat tasot tuovat lisää säilytystilaa. Lisäksi se tuo mukavan persoonallisen lisän keittiöön.