KEITTIÖN TÄRKEYDESTÄ

Mitä on keittiö? Sen pitäisi olla emännän oma paratiisi, oma kodinpaikka, missä vaihdetaan salaisuuksia lasten, miehen ja ystävien kanssa; se on suurten suunnitelmien tekopaikka ja isojen ideoiden syntymistila. Aikaisemmin, melkein muinaisaikoina se on ollut naisen ainoa niin sanottu oma tila, missä hän oli oikea emäntä, omistaja ja diktaattori. Tänä päivänä asia ei ole näin, ja keittiössä pitää olla paikka jokaiselle perheenjäsenelle.

Ajanvietosta

On kiva, kun olohuoneessa perhe viettää aikaa omien puuhien kanssa. Äiti ompelee, isä lukee, toinen lapsista soittaa kitaraa, toinen piirtää, kolmas… jos on kolmas, listaa voidaan jatkaa, mutta ymmärrätte siis, mistä on kyse. Mutta tähän nähden on myös erittäin kiva, kun samat asiat tapahtuvat keittiössä – ja yleensä suppeammalla porukalla. Keittiö on enemmän intiimi tila, jossa voi tehdä kaikkea hyvin tarkkaan ja samalla keskustella asioista vanhempien ja lasten välillä; se on siskojen kuiskauspaikka ja veljien naurutila; äidin ja isän tai lapsettoman parin keskustelupaikka, missä he puhuvat toisilleen tärkeitä aikuisten asioita punaviinilasi kädessä. Tässä on ne syyt, joiden takia keittiön kannattaa oikeasti olla kotoisan ja kauniin näköinen – siinä elää perhe, vaikka kahden tai yhdenkin hengen yhteiskunnan mittayksikkö. Ja on varsin hyvä, jos keittiöstä tykkäävät kaikki perheenjäsenet: ei ole enää merkitystä, onko se lämpimin vai kylmin sävyin sisustettu, onko siellä LED- vai tavallinen valaistus ja niin edelleen.

Toimivuudesta

Tässä tulee erittäin tärkeä pointti. Kuinka usein törmäämme siihen, että keittiöstä puuttuu jotain? Valkosipulipuristin, viinipullonavaaja, kaulin? Ne ovat sellaisia esineitä, joita ei hirveän usein käytetä, ja sen takia ne voivat jäädä helposti unohtumaan kaupassa käynnin aikana, mutta näihin pikkudetaljeihin perustuu keittiön toimivuus ja käyttömukavuus. On hienoa ja mahtavaa tulla tekemään jotain uutta sellaiseen keittiöön, josta tietää etukäteen: sieltä löytyy kaikki tarvittavat työkalut ja ne ovat laadukkaita, niitä on mukava käyttää ja ne toimivat juuri niin kuin niiden pitäisi. Ei kannata ostaa jotain halpaa sen takia, että ”pitää olla kotona sellainen”, vaan kannattaa miettiä, mitä keittiössä oikeasti tarvitaan ja mitkä tavanomaiset keittiöesineet ovat klisee.

Toimivuudesta

Astioista

Vanhat paistinpannut ovat hirveää pestävää. Näin myös pitkät ja kapeat juomalasit ja monta muuta astiaa, varsinkin kun niistä ei tykätä käytössä. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että joka tavaralle pitää olla käyttöä ja käytön pitää olla mukavaa. Osa nykyajan perheistä on jo hyväksynyt tällaisen ajatuksen ja käyttää sitä joka päivä, mutta osa on taas sellaista porukkaa, joka käyttää vanhoja, kuluneita ja rumia astioita sen takia että niitä on vain olemassa. Miksi asian pitäisi olla näin? Viskilaseista ei tarvitse juoda pelkkää viskiä, vaan ne ovat erinomainen astia myös vedelle ja mehuille. Viinistä nauttii paljon enemmän, kun siihen on olemassa omat lasinsa. Harva meistä on viiniammattilainen, joten ei tarvitse äkkiä avata joku nettikauppa ja tilata sieltä erilaisia laseja eri viinirypäleistä tehdyille viineille. Riittää, kun niitä on puna- ja valkoviinille erikseen – siinä se. Lautasista pitää olla mukava syödä eikä kauniita astioita tarvitse säilyttää kaapissa: mitä varten ne ovat sitten olemassa, jos siellä keräävät pölyä ja saavat käyttöä vain isoissa perhejuhlissa? Olohuoneen kaapitkin on luotu eri tarkoituksia varten, ei astioiden säilytykselle.

Tällä koko kirjoituksella yritän saada itsenikin lopullisesti uskomaan, että kotiin kannattaa investoida ja kodin tunne on ihanaa. Näin se on: yleensä pienellä rahalla ja vaivalla, mutta voimakkaalla ja merkittävällä tuloksella.