Ideoita seinien pintakäsittelyyn ja sisustamiseen

Tulee hetkiä, jolloin yksinkertaisesti haluamme antaa kodillemme uuden ilmeen ja muuttaa tilan väritystä ja tunnelmaa saadaksemme virkistävää vaihtelua. Tämä onnistuu sisustusta ja tekstiilejä uusimalla, mutta kokonaisvaltaisen vaikutuksen antaa seinien uudelleen maalaaminen tai tapetin vaihtaminen. Seinien koristamiseen on olemassa lukuisia erilaisia vaihtoehtoja ja osa niistä on niin helppoja, että niiden toteuttaminen onnistuu edullisesti kotikonstein.

 

Ideoita seinien pintakäsittelyyn ja sisustamiseen

Seinien maalauksen ja tapetoinnin lisäksi lehdet ja blogit ovat pullollaan ideoita, joiden avulla askartelet persoonallisia ja kauniita sisustusesineitä kotisi seiniä koristamaan. Erilaiset valokuvakehykset ja vaikkapa paperista valmistetut koristeet ovat nykyään kovasti muodissa ja mikäli sakset ja liima pysyy käsissä, löydät helposti ohjeita ja vinkkejä, kuinka värkätä omaan kotiisi jotain uutta ja hauskaa. Myös luonnonmateriaalien käyttö on viime aikoina yleistynyt. Älä arastele poimia metsäpoluilta oksia ja käpyjä käytettäväksi erilaisiin amppeleihin ja muihin koristeihin, joiden luomisessa vain mielikuvitus on rajana. Tapetit ovat edelleen yksi suosituimmista tavoista muuttaa huoneen ilmettä ja alan liikkeistä löytyykin jo monenlaisia vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Harvinaisempaa on enää kaikkien seinien tapetointi, vaan ennemmin halutaan tehdä yhdestä seinästä näyttävämpi, joko selvästi muista poikkeavalla värillä tai mahdollisesti kuvioinnilla. Myös maalaamalla saa muutettua huoneen ilmettä huomattavasti. On olemassa useita tekniikoita erilaisen tekstuurin luomiseen seinäpinnalle ja kaupoista löytää nykyään monenlaisia maaleja, jotka antavat erilaisia kiiltoasteita tai jopa kimalletta. Myös lukuisat erikoismaalit ovat oivallisia luomaan esimerkiksi vanhan näköistä tai halkeillutta pintaa muistuttavaa lopputulosta.

Tapettia, maalia vai valokuvia?

Seinäpintojen uudistamisen tullessa ajankohtaiseksi, kannattaa ensin miettiä, haluaako nimenomaan käyttää tapettia vai ehdä uudistus maalia käyttämällä? Riittävätkö omat taidot itse työn tekemiseen vai tarvitsetko apua kauniin lopputuloksen saamiseksi? Mikäli valitset tapetin, muista ottaa selvää nimenomaisen mallin asennusohjeista. Tapetit voivat olla varsin kalliita, joten on hyvä tietää mitä on tekemässä, ennen kuin joutuu erehdyksen kautta oppimaan. Tapetin asennus ei aina välttämättä ole kovin yksinkertainen prosessi, joten mikäli et ole varma kuinka homma hoidetaan, kannattaa kääntyä ammattilaisen apuun. Maalaaminen on useimmiten helpompi vaihtoehto myös itse suoritettavaksi. Muista kuitenkin tehdä valmistelutyöt huolellisesti ja käyttää asiaan kuuluvia työkaluja. Maaleissa on paljon eroja, joten keskustele tarpeestasi myyjän kanssa, joka osaa antaa yksityiskohtaiset ohjeet kyseisen maalin käyttöön. Hyvän lopputuloksen takaamiseksi kannattaa panostaa hyvään tuotteeseen, eikä lähteä säästämään ostamalla kaikkein halvin vaihtoehto. Myös erilaisilla tarroilla ja valokuvatapeteilla saa seiniä koristettua nopeasti ja näyttävästi. Pienetkin muutokset voivat saada paljon aikaan tai ainakin sytyttää inspiraation kipinän ja luoda uusia ideoita kodin sisustukseen. Aina ei myöskään tarvitse käyttää kohtuuttomia summia rahaa saadakseen piristystä sisäseinille, vaan mielikuvitusta käyttämällä, voit koristaa kotiasi melkenpä mitä tahansa materiaaleja käyttämällä. Blogit ovat erinomainen kanava uusien ideoiden löytämiseen ja edullisten vaihtoehtojen etsimiseen.

Ideoita seinien pintakäsittelyyn ja sisustamiseen

 

Tämän päivän trendejä  ovat varsinkin erilaisten valojen asettelu käytäviin, pylväisiin ja esimerkiksi ovenkarmeihin. Enää koristevaloja ei mielletä vain jouluna käytettäviksi sesonkituotteiksi, vaan niitä uskalletaan jo pitää ympärivuotisesti luomaa tunnelmaa ja korostamaan jotain tiettyä kohtaa asunnossa. Erilaisten itsetehtyjen valokuvakollaasien rakentelu on myös suosittua. Erikokoisia valokuvia voi ripustaa seinille käyttämällä vaikka metsästä löytynyttä puunoksaa, luoden persoonallisen yhdistelmän niin sanottua raakaa luonnontuotetta modernilla käyttötarkoituksella. Mikäli haluat jotain vielä villimpää, voit koristaa seinäsi esimerkiksi ripustamalla astioita epätavallisiin paikkoihin tai tekemällä vaikka pastasta hauskan amppelin keittiöön. Myös paperista tehdyt kukat ovat tulleet suosituiksi ja niistä saakin varsin herkän ja romanttisen koristeen, mutta vaativat askartelijalta hieman enemmän aikaa ja vaivannäköä.